Drzewo pigwy

Pigwa - niedoceniany owoc o wielu właściwościach!

Pigwa - niedoceniany owoc o wielu właściwościach! Pigwa to rzadko uprawiana i niedoceniana roślina w naszych kraju. Bez problemu pasuje do niej określenie "polska cytryna" ze względu na ogromną ilość czytaj więcej »

 

Pigwa - niedoceniany owoc o wielu właściwościach!

Pigwa - niedoceniany owoc o wielu właściwościach!

Pigwa to rzadko uprawiana i niedoceniana roślina w naszych kraju. Bez problemu pasuje do niej określenie "polska cytryna" ze względu na ogromną ilość składników odżywczych, jakie posiada, a szczególnie witaminy C i potasu. Polecana jest szczególnie w czasie obniżonej odporności czy podczas przeziębień. Zarówno sok, nalewka czy konfitury pigwowe z roku na rok zyskują coraz więcej zwolenników. Czym jest pigwa, jak się ją uprawia, oraz jakie właściwości zdrowotne posiada? Dowiesz się z naszego artykułu.

Pigwa - ogólna charakterystyka

Pigwa bardzo często nazywana jest kuzynką gruszki. To niewielkich rozmiarów drzewo, od 5-7 metrów wysokości. Pochodzi z Azji, jednak uprawiana jest już w wielu krajach Europy. Liście drzewa pigwowego są szare od spodu, a ciemnozielone po wierzchniej warstwie. Jednak każda odmiana drzewa różni się od siebie odcieniami zieleni. Kwitnienie pigwy można zaobserwować na koniec maja, jej kwiaty są białe lub lekko różowe, a zapach wyczuwalny jest nawet z odległości kilku metrów. Owoce w początkowym stadium są zielone i omszone, następnie stają się żółte, nagie i mają piękny zapach. Masa owocu najczęściej to 200 g, a w pełni dojrzałe drzewo pigwowe może wydawać około 30kg owoców rocznie. Po przekrojeniu ich miąższ jest twardy i szybko ciemnieje. Nie wolno spożywać jej nasion, ze względu na właściwości trujące.

Pigwa rodzaje drzew pigwowych

W sklepach dostępne są owoce pigwy, które najczęściej sprowadzane są z zagranicy. Stąd ich wysoka cena. Wśród odmian w Polsce istnieje:

pigwa gruszkowa pospolita - najczęściej uprawiana w Polsce, rodzi duże owoce o gruszkowatym kształcie.

pigwa jabłkowa pospolita - wydaje wczesne i obfite plony, owoce są cytrynowo-żółte, charakteryzuje się owocami podobnymi do jabłek.

pigwa wielkoowocowa - różni się od gatunku pigwy gruszkowej i jabłkowej dużo większymi owocami.

Pigwa drzewo - uprawa

Sadząc pigwę, należy robić to wiosną, a sadzonkę obłożyć obornikiem i opalikować. Pozwoli to na pewny wzrost. drzewo pigwy jest dość wymagającą rośliną, która lubi rejony ciepłe i osłonięte od wiatru. Brak idealnych warunków sprawi, że będzie ona owocować mniej obficie. Najlepiej rośnie na glebach żyznych i zdrenowanych. Źle rozwija się natomiast w miejscach o nadmiernej wilgotności, jednak nie wolno dopuścić do jej przesuszenia. Do jej nawożenia nie powinno używać się nawozów azotowych, tylko potasowe lub fosforowe, jednak co kilka lat, gdyż pigwa drzewko nie lubi dużego nawożenia.

Zastosowanie pigwy

Zbiór owoców następuje już w połowie października, jednak nie nadają się one bezpośrednio do spożycia ze względu na kwaśny smak. Idealnie sprawdzają się jednak na przetwory. Wyjątkowy smak mają nalewki, konfitury, a także soki o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Idealnie sprawdza się w przeziębieniach, niweluje kaszel i wzmacnia odporność organizmu. Jest także źródłem cennych witamin i składników mineralnych, takich jak: żelazo, wapń, magnez, potas, fosfor oraz witamina C, która jest kluczowa dla układu odpornościowego człowieka.

Pigwa sadzonki

Jak widać, pigwa to drzewo o wspaniałych właściwościach, które z pewnością warto mieć w swoim ogrodzie. Sadzonki powinny jednak pochodzić ze sprawdzonego źródła, dzięki temu można mieć pewność ich prawidłowego wzrostu. Podkarpackie sady to sklep, w którym dużą wagę przywiązuje się do jakości sprzedawanych sadzonek. Wszelkie starania nie idą na marne, gdyż nasze sadzonki cieszą ogromną popularnością, ze względu na wysoką jakość. Z chęcią doradzimy i opowiemy o wymaganiach roślin, aby nasi klienci mogli jak najdłużej cieszyć się pięknem i owocami swoich roślin.

Artykuły powiązane